19.4. jsme byli pozváni na poslední přírodovědné setkání do trutnovské zdravotnické školy. Navázali jsme na informace z předchozí návštěvy. Svět korálů a samotné konkrétní zástupce jsme zkoumali v mořském akváriu, které škola vlastní. Dozvěděli jsme se tentokrát podrobnosti i o dalších nájemnících, kteří v obrovském akváriu na zdrávce žijí. Nejvíce se nám samozřejmě líbili klauni - rybky, které proslavil skvělý animák „Hledá se Nemo!“. Při výkladu jsme mohli nahlédnout i do technických útrob akvária a byli jsme seznámeni s jeho provozem a krmením. Zjistili jsme, že starat se o tento mořský „pidisvět“ je vcelku věda!
Pan ředitel Hásek nám přinesl k analýze do laboratoře oblíbený nápoj Coca-colu a povídal o jejím vzniku. Ptal se, zda nám Cola chutná a zda ji pijeme. Měřili jsme nejprve měřidly systému Pasco míru kyselosti. Potvrdili jsme, že sladký nápoj má kyselé vlastnosti a vyvodili, že musí obsahovat kyselinu. Rovněž indikátorový papírek ukázal na kyselé prostředí v lahvi s Colou. Výrobce na etiketě přiznává kyselinu fosforečnou, která je již středně silná. Tím, že je nápoj navíc obohacený o bublinky oxidu uhličitého, v něm vzniká také slabá kyselina uhličitá, jež dodává nápojům typickou palčivou chuť na jazyku. A jak známo, kyseliny mají žíravé účinky, kdy porušují povrchy různých materiálů a ničí živé tkáně. Dávno mezi lidmi koluje informace, že se dá Colou umýt i záchodová mísa. :D Jiným důkazem, že Cola obsahuje kyseliny, byla šumivá reakce s vaječnou skořápkou nebo bouřlivá reakce s bonbony Mentos, kdy unikají bubliny plynu oxidu uhličitého. V přítomnosti kyselin dochází také ke srážení mléčné bílkoviny. To jsme si ukázali, když jsme přilili trochu Coly do mléka, jež se po chvíli „zdrclo“. No a co dělá vlastně pití Coly nám? Tenčí se nám zubní sklovina a kazí se zuby, naleptává se trávicí trubice a překyseluje želudek. Tak nás pálí žáha a vznikají záněty i vředy. A kolik Cola musí obsahovat cukru, když kyselost nevnímáme? K výpočtu jsme použili údaje z etikety a metodu refraktometrie. S hrůzou jsme zjistili, že 2l Coly obsahují asi 38 kostek cukru!!! Není divu, že pravidelné pití Coly zvyšuje u lidí obezitu!
No a na závěr jsme si hráli na detektivy. Pronikli jsme do základů daktyloskopie, pomocí níž lze najít pachatele. Nejprve jsme se naučili snímat otisky prstů a číst v nich. Poté jsme mezi několika vzorky sejmutých otisků od podezřelých osob hledali shodu s otiskem prstu z místa činu. Byla to zábava a přitom mravenčí práce s lupou a mikroskopem. Zjistili jsme, kde otisky nejlépe hledat a odkud je nelze sejmout vůbec. Nakonec jsme ještě v mikroskopu porovnávali druhy vlasů a hledali, komu asi z nás patří. Toto i další srovnávací metody pravidelně pomáhá kriminalistům v určování totožnosti osob či hledání pachatelů trestné činnosti. Čas nám zase rychle utekl a už se těšíme na nové bádání v příštím školním roce!